tisdag, juli 29, 2008

Semesterresan i Finland del två

Bilder från Maxmo, Purmo, Terjärv, och en trevlig rastplats en bit nordväst om Tammerfors. Hemresan gick via Maxmo och Vasa (vi åt lunch hos min bror Daniels familj) ner till Åbo. Överst ser ni skolan i Maxmo. Där jag började i ettan som sexåring och gick hela låg- och högstadiet. Gick om femman hos min faster Elna i Bergö - inte för att jag inte blev godkänd utan för att jag umgicks med eleverna i klassen under - särskilt med Catharina (Kia) som var dotter till lärarparet Broo. Hennes mamma, (kallades Lita, men jag tror hon hette Valborg), undervisade lågstadiet och i ämnet textilslöjd (Efter som detta är en stickblogg måste jag nämna att jag stickade ett par tumvantar i rött och vitt med ett vackert stjänrmönster) och pappa, Roger, tog hand om högstadiet och musikundervisningen. Han var också min första pianolärare. Det var jättesorgligt att höra att han omkommit i en drunkningsolycka för några år sen.
Maxmo kyrka. Den var stängd så vi kunde tyvärr inte gå in. Vi var där strax före gudstjänsttiden så de kanske höll på att göra i ordning.
"Nya" prästgården som var vårt hem i åtta år.
"Mosadava" den lilla dammen nedanför bastun vid min mammas föräldrahem Klobbi i Terjärv. Där bor nu morbror Peter och moster Tellervo.Nannas fina kor gillar att stå i leran. Vi besökte Nanna och Leif på deras gård i Purmo på fredagen den 25 juli.
Frida med sin nyckelharpa.


Bea hittar en padda vid Terjärv hembygdsmuseum.


 
Denna vackra rana (?) som är vävd av min morfars systrar Saimi och Linnèa Forsén såg jag i museet.


Jag ror runt Kaitsjön med Björn och Mone i mina föräldrars roddbåt. De har också en egen liten brygga och får fisk genom att lägga i en katiska eller katja - en stålbur där fiskarna simmar in men inte kommer ut ur.

På vägen upp till Österbotten stannade vi på denna mysiga plats för att äta frukost. Vi hade sovit i en liten stuga på en campingplats utanför Tammarfors, Härmälä. Där fanns museeum, några får och försäljning av bl a garn.

2 kommentarer:

Johanne sa...

Jag blev lite orolig först när jag såg det här blogginlägget. Men sen kom jag fram till bilden på GARNET. Halva nöjet med en semestertripp är ju att hitta lite nytt garn, eller hur?

Det ser jättemysigt ut!

Gunilla sa...

S� sant, men jag handlade inget fr�n den korgen utan i den trevliga garnaff�ren som Tove tipsade om, Menita p� H�gbergsgatan i Helsingfors.