söndag, november 09, 2008

Lilga Kovanko

Nu har jag träffat henne! Det var mycket trevligt och intressant. Jag hälsade också på hennes kusin Olga. Olga berättade att hon sett filmen som är anledningen till detta möte. Jag har ännu inte haft möjlighet till det. Hon sa att det var några söta små barn i folkdräkter som sjöng en sång och undrade om jag var en av dem. Det vet jag inte. Måste höra med min mamma. Tyvärr tog jag inget foto så ni får bara se teaterbiljetten. I lördags efter syfestivalen skyndade jag vidare till teaterföreställningen kl 15.00. Hittade en bra plats och råkade sätta mig bredvid en av hennes scoutkompisar som nu är bosatt i Stockholm, men som fortfarande håller kontakt. Vi pratade före och efter pjäsen och jag fick veta mer om hennes bakgrund, liv och karriär.
Brevet från Sibirien var en mycket gripande historia som bygger på ett verkligt människoöde. Jag fick veta att författaren satt med på första raden. Han är släkt med denna ryska/finska kvinna som pjäsen hanldar om. Jag såg Stina Ekblad. Hon gick fram och kramade om Lilga. Platsen var Sibeliussalen högst upp i Finlandsinstitutet på Snickarbacken 4. Efteråt gick jag fram till henne och hon förstod genast vem jag var eftersom vi pratat i telefon tidigare. Hon sa att hon kände igen mina ögon. Jag fick sen följa med henne för att hämta dvd:n med filmen Långt borta och nära av Marianne Ahrne från 1974, som jag skulle få låna av henne. Jag tittade på den hemma och det var en vacker men ganska sorglig film med en mycket vacker och ung Lilga. Hade dock misstagit mig när jag trodde att det var i den pjäsen som min man haft en statistroll i. Vi kom sen fram till att det måste ha varit filmen På liv och död från 1986 också den regisserad av Marianne Ahrne. Även i den filmen spelade Lilga en roll. Får se om den filmen går att få tag på fortfarande.

2 kommentarer:

toveb sa...

Vad spännande! Hade varit kul att se, men jag tror jag får vänta med teaterpjäser, dansföreställningar och annat skoj till nästa år. :-)

Anonym sa...

Bra gjort Gunilla! Så fick ni då kontakt och du en ny vän!
När du fått tag på den aqndra filmen skulle jag gärna se den med en ung Björn - kul!
Kram,
Åsa