söndag, oktober 19, 2008

En berömd finsk skådespelerska minns mig :-)

Lilga Kovanko, f 1943 i Helsinfors. Hon jobbar just nu på Lilla Teatern i Helsingfors och har också varit med i flera filmer. Nyligen visades "Mänskorna kring sjön" från 1964, en film om livet i Terjärv, i FST (Finlands svenska television). Producent Martin Rehnberg. Före visningen av den gamla "Arkivpärlan" visades en nyinspelad intervju gjord av Christine Saarukka med Lilga Kovanko, som medverkade i filmen. Under inspelningen bodde skådespelarna och filmteamet i min morfars vandrarhem. Jag var också där då hos mina morföräldrar och var fyra år. Tyvärr har jag ännu inte själv sett det men min mamma säger att Lilga pratar om att hon minns en trevlig liten flicka som hon lärde känna då och att hon gärna skulle vilja veta hur det gick för henne. Mamma är säker på att det är mig hon syftar på. Jag har nu fått tag på hennes telefonnummer, men jag vet inte om jag vågar ringa. Skulle vara bättre att få en mailadress. Det är i alla fall jättekul höra att jag gjort ett gott intryck på en berömd skådis och att hon fortfarande kommer ihåg mig.
Idag söndagen den 2 november ringde hon till mig. Det var mycket spännande att få prata med henne och ännu mer speciellt kommer det att bli att få träffa henne när hon kommer till Stockholm på lördag för ett gästspel på Finlandsinstitutet med pjäsen Brevet från Sibirien.

Lör 8/11 kl. 15 Brevet från Sibirien med Lilga Kovanko En historia om hopp i en omänsklig tillvaro. Det är en säker och klarsynt berättelse om en kall, kaotisk tid. Pjäsen baserar sig på Elna Sundgren Schadanoffs egen unika skildring om sitt liv i Stalintidens Sovjet, publicerad 1997 i en uppmärksammad bok av Christian Sundgren. Rollen som Elna spelas av Lilga Kovanko och för dramatisering och regi svarar Milja Sarkola. På svenska. (100 kr)

1 kommentar:

Anonym sa...

Tveka inte, ring!
Kram,
ÅSa